Ce e gheata carbonica

gheata carbonica
Gheata carbonica este destul de usor de produs, ba chiar de multe ori, gazele bogate in dioxid de carbon sunt doar rezultatul secundar al altor reactii chimice cum ar fi cele e folosite pentru la producerea amoniacul din azot sau ca produs secundar al fermentarii maselor biologice. Ceea ce conteaza este ca dupa aceea, dioxidul de carbon este racit pana cand ajunge in stare lichida. Iar de aici se trece la ultimul pas: reducerea presiunii asa incat o parte din lichid sa se evapore. Asta face ca in urma evaporarii temperatura sa scada brusc iar restul lichidului sa inghete.
Aproape sigur ca celebrul chimist francez Thilorier nu a banuit nici pe departe peste ce a dat atunci cand in 1834 a observat cum dupa ce a deschis un recipient cilindric cu dioxid de carbon lichid o ce mare parte din continut s-a evaporat, iar in urma a ramas gheata carbonica. Mult mai tarziu,  stiinta si tehnologia moderna au realizat importanta acestui produs si au  descoperit zeci de noi utilizari pentru gheata carbonica, de la cocktail-uri ultra-reci ce fumega asemenea unui lichid dat in clocot la punctul de fierbere pana la aplicatii stiintifice de ultima ora precum racirea instantanee a mostrelor si esantioanelor biologice.
In plus daca vi se pare ca gheata uscata nu are suficient de multe aplicatii, ce parere aveti de sistemele de curatare prin sablare. Acele pompe de  presiune ce imping nisipul printr-un tub lung si nu foarte gros, facandu-l sa iasa cu viteza mare pe partea cealalta pentru a curata precum un smirghel orice suprafata plina de murdarie, vopsea, etc. Doar ca in loc de nisip se folosesc pelete de gheata carbonica. Este o tehnologie ultra moderna ce a fost utilizata chiar si in Bucuresti la restaurarea unor monumente istorice de mare insemnatate.
Share: