Parodontoza - informații utile pentru pacienți

Parodontoza este o afecțiune care îi face pe mulți pacienți să se prezinte la medicul dentist, însă, din nefericire, nu toți vin la timp. Partea bună însă este că medicina a avansat și sunt soluții ce pot fi de ajutor chiar și în cazul celor care vin la medic mai târziu decât ar trebui.

Această afecțiune apare de obicei din două motive: igienă dentară necorespunzătoare (resturile alimentare ajung în spațiile interdentare și formează placă bacteriană) sau un dezechilibru dintre sistemul imunitar și flora bacteriană orală (cauzat de anumite afecțiuni). Ca și manifestare, apar sângerări la nivelul gingiilor, care provin din inflamarea țesuturilor care susțin dinții.

Parodontoza este o afecțiune care se poate manifesta în trei stadii:

      gingivita

În acest stadiu al bolii, gingia se inflamează și își schimbă ușor culoarea. Totodată, apar sângerări gingivale spontane sau în timpul periajului, dar și o respirație care nu miroase deloc bine. Dacă pacientul se află în stadiul incipient al bolii și este doar o gingivită, atunci totul este mult mai simplu, deoarece problema se va rezolva cu o igienizare profesională corespunzătoare.

Ceea ce pacienții au de făcut în continuare este să acorde mai multă atenție igienei orale, astfel încât să nu mai ajungă în astfel de situații (periaj dimineața și seara, utilizarea aței dentare și a apei de gură).

      parodontita superficială

Dacă gingivita este ignorată și nu este tratată la timp, se transformă în parodontită superficială, care se manifestă ceva mai dur, deoarece mai apar și spații între gingie și dinte, cauzate de faptul că gingia se retrage și apar pungi parodontale. Pacientul în cauză va acuza sensibilitate dentară atât în timpul periajului, cât și atunci când consumă alimente reci sau fierbinți. Alte simptome mai sunt: mâncărimi și/sau usturimi gingivale, durere, senzația de dinte înălțat.

Tratarea acestei afecțiuni nu este foarte simplă, deoarece necesită mai mult timp și un tratament cu laser, prin care sunt înlăturați microbii și este stimulată vindecarea. Totodată, mai este și varianta chirurgicală de îndepărtare a pungilor parodontale.

      parodontita profundă

Acesta este cel mai grav stadiu al bolii și se manifestă prin pierderi osoase, mobilitate dentară redusă, tulburări de masticație. Totodată sunt prezente și simptomele de la stadiile anterioare.

Tratamentul în acest caz este mai complicat, deoarece este necesară intervenția chirurgicală, dar și tratament ulterior cu laser. În multe cazuri este necesară și adiția osoasă, dar și implantarea unor grefe gingivale.

Dacă ești medic dentist este foarte important să ai cabinetul echipat în mod corespunzător, pentru a răspunde la timp și în mod eficient nevoilor pe care pacienții le au. Dacă îți lipsesc anumite instrumente medicale sau vrei să le înlocuiești pe cele vechi, de la Edwards Dental poți să cumperi produse de calitate superioară, de la freze și ace keer, la perfuzoare sterile și truse periodontale. Intră pe site, vezi gama de produse și alege ce ai nevoie. Prețurile sunt foarte bune, iar livrarea se face rapid.

Share:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu