Tot ce trebuie sa stii despre vinul dulce

Vinul este bautura preferata a multora, iar alegerea unuia potrivit nu este intotdeauna cea mai simpla sarcina in conditiile in care in magazine avem la dispozitie nenumarate optiuni. In general, vinurile se aleg in functie de strugurii din care se obtin, de culoare si de tip. Totusi, cu ce se deosebeste de altele?

Vinul dulce nu este atat de aspru ca altele si este foarte usor de consumat, in special atunci cand concentratia sa alcoolica este redusa. Incepatorii, de regula, nu pot face diferenta intre vinurile dulci si cele fructate, iar de aici apare o confuzie. Vinurile pot fi seci, dar parea usor dulci datorita fructuozitatii. Totusi, vinurile sunt dulci datorita concentratiei de zahar rezidual ramas in urma procesului de fermentare, adica mai mare de 45 de grame/litru. La polul opus, vinul sec este considerat cel care contine mai putin de 3 grame/litru, in timp ce vinul demisec contine intre 4 si 12 grame/litru, iar cel demidulce intre 12 si 45 de grame/litru.

Corpolenta unui vin reprezinta sentimentul pe care il simtim atunci cand ajunge in gura, iar concentratia alcoolica poate avea un cuvant greu de spus in acest sens. Vinurile cu o concentratie scazuta sunt mai usoare, pe cand cele cu o concentratie ridicata sunt mai corpolente, iar pentru ca vinurile dulci au, de regula, o concentratie scazuta de alcool, sunt foarte usor de consumat.

Aromele unui vin sunt reprezentate de mirosul sau, iar pentru a identifica aromele este de ajuns sa mirosim paharul. Aromele difera de la un vin la altul si sunt influentate de mai multe aspecte, iar alegerea unui vin din acest punct de vedere se face dupa propriile preferinte. In plus, si vechimea unui vin poate sa influenteze aromele.


Daca esti in cautarea unui vin rosu dulce de inalta calitate atunci ai toate sansele sa gasesti unul in portofoliul Cramei Budureasca. Printre acestea se numara si Cabernet Sauvignon dulce din gama Origini, un vin cu adevarat special obtinut din struguri culesi tarziu, aproape de finalul lunii noiembrie, astfel incat sa poata acumula o cantitate mai mare de zaharuri, de circa 280 grame/litru. Strugurii sunt vinificati in dulce pentru obtinerea unui vin de desert nobil, iar pentru obtinerea complexitatii pentru care este atat de apreciat, vinul se matureaza in baricuri de stejar pentru aproximativ jumatate de an.

Suntem incantati, asadar, de un vin care cucereste instant prin culoarea sa rubiniu inchis, ce se deschide in pahar. Aromele de mure proaspete, senzatiile ierboase si lemnul de stejar sunt o combinatie inedita. Gustul aminteste de coacaze negre, zemoase, prune uscate si este completat de radacina de raculet. Taninurile sunt foarte dulci, ferme si evidentiaza un final armonios, plin de eleganta.

Il poti servi ca atare, fiind un desert grozav, insa se potriveste de minune si alaturi de o multime de prajituri fine, mai ales cele din ciocolata sau cu fructe rosii. Pentru un contrast intre dulce si sarat, se recomanda combinarea cu branzeturi, mai ales la finalul mesei. Pentru a fi pus cu adevarat in valoare si pentru ca experienta gustativa sa fie deplina, atunci acest vin merita servit la o temperatura intre 16 si 18 grade.

Alege vinul rosu dulce preferat din portofoliul Budureasca pentru ca aici ai toate sansele sa iti gasesti noua bautura preferata. Magazinul online al Cramei Budureasca dispune de o gama foarte variata de vinuri de inalta calitate care sa acopere toate gusturile si preferintele. Multe dintre acestea au fost chiar recompensate cu cele mai inalte distinctii la unele dintre cele mai prestigioase competitii de profil. Tu ce vin preferi?

Share:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu