Vinul Rosé – tot ce vrei să știi despre băutura preferată a Instagramului

Rosé-ul este cu siguranță băutura momentului. Peste 4 milioane de postări pe Instagram au hashtagul #rosé. Fie că alegi să-l savurezi ca atare sau împreună cu somon, scoici, creveți sau calamar, ori alături de un desert sau brânzeturi, vinul Rosé, îți îmbată simțurile.
Deși mulți îl consideră feminin, poate din cauza culorii și aromelor sale, acest vin face parte și din lista preferințelor multor bărbați. El tinde să devină tot mai popular de la un an la altul și câștigă tot mai mulți adepți.
Datele arată că în unele țări, precum Franța, consumul de vin Rosé l-a depășit pe cel de vin alb. De fapt, regiunea Provence din Franța este considerată cea mai cunoscută pentru producția Rosé-ului de calitate, opțiunile fiind foarte variate. În plus, conform istoriei, vinul Rosé este primul vin creat vreodată – mai exact în jurul anului 7000 i.H., fiind urmat de vinul roșu și cel alb, câteva secole mai târziu.
Culoarea este una dintre atracțiile principale ale acestui tip de vin, însă știi cum este de fapt obținută? Imediat după cules, în procesul de vinificație, strugurii roșii sunt lăsați la fermentat în coajă timp de câteva ore până la câteva zile. Cu cât fermentarea durează mai mult, cu atât se obține o culoare mai închisă.
Gustul vinului Rosé variază, bineînțeles, în funcție de soiul strugurilor, însă de cele mai multe ori întâlnim o aromă fructată, precum căpșuni, pepene, citrice și nu numai.
Dacă ai avut curiozitatea să experimentezi câteva vinuri Rosé Budureasca probabil cunoști deja gustul vinului Busuioacă de Bohotin din gama Bristena. Acesta este un vin cu nuanțe trandafirii, foarte aromat, care aduce aminte de dulceața de zmeură și căpșuni. Vinul se servește la o temperatură de 10 - 12 grade, alături de brânzeturi sau desert.
Însă, Budureasca a ales să ducă Rosé-ul la un nou nivel și a creat spumantul Prima Stilla. Numele său este inspirat de latini și înseamnă „prima picătură”, ceea ce exprimă întocmai procesul de vinificație care presupune aplicarea unei presiuni delicate de doar 1 bar, lucru esențial pentru obținerea unui spumant de cea mai bună calitate. Prima Stilla a fost creat prin metoda Champenoise, cu dublă fermentație, mai întâi în tanc și ulterior în sticlă. Au fost necesare 36 de luni pentru învechirea și desăvârșirea sa.
Este un vin roz pal, cu arome de zmeură și note fine de trandafir, cu un postgust foarte bine echilibrat și perlaj fin și uniform care persistă până la 4 ore. Cel mai bine este pus în valoare alături de aperitive din somon fumée, bresaola, scoici, calamar în crustă sau creveți.
Un alt vin extraordinar este Rosé din gama Organic, un vin bine structurat și aromat, care ne duce cu gândul la fructele de vară. Se recomandă servirea la 8 - 10 grade pentru a fi pus în valoare cu adevărat. Servește-l alături de preparate din carne albă, pește, fructe de mare sau brânzeturi.
Ți-am făcut poftă de un vin Rosé? Atunci te așteptăm la crama cu vinuri rose Budureasca și cu alte opțiuni.



Share:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu