Narghileaua este in prezent unul dintre cele mai populare moduri de consum al tutunului. Datorita aromelor interesante pe care tabacul de narghilea le are aceasta a devenit populara atat in randul fumatorilor cat si a nefumatorilor. Unele persoane folosesc narghileaua pentru a se lasa de fumat, altele pentru a se relaxa in compania prietenilor, dar oricum ati folosi acest instrument de fumat, trebuie sa stiti aceste lucruri despre narghilea.
Prima narghilea a aparut in nordul Indiei, la granita cu Pakistan. Aceasta era construita din nuca de cocos si un tub. Narghilelele au fost concepute initial pentru a fuma opiu si hasis, dar cu timpul acestea au devenit o modalitate foarte eficienta si placuta de a fuma tutun.
Europa a facut cunostinta cu narghileaua datorita Imperiului Otoman. Fiind activitatea preferata a sultanilor si a persoanelor influente din administratia Imperiului, a fost adoptata rapid de clasa bogata europeana. Pregatirea narghilelelor pentru persoanele de rang inalt era facuta doar de oameni special instruiti in aceasta arta.
La inceput, tutunul care se folosea in narghilele era pur, acesta neavand nicio aroma decat cea naturala. Introducerea aromelor s-a realizat in secolul al 19-lea atunci cand producatorii de tutun pentru narghilea au inceput sa adauge miere si fructe in compozitia acestuia pentru a diversifica acest obicei.
Atelierele care construiau narghilele erau foarte importante pe timpul Imperiului Otoman. Adevarate opere de arta ieseau din mainile artistilor si producatorilor care deseori angajau pictori sa decoreze cu mozaicuri, picturi sau chiar si portrete vasele de apa ale narghilelelor.
Cea mai scumpa narghilea din lume costa un milion de euro. Aceasta a fost construita de atelierul Aurentum din Elvetia, este placata cu aur de 24 de carate si argint de inalta calitate. Furtunele sunt construite din catifea importata din Venetia, iar capetele lor sunt din platina. Vasul de apa este construit din sticla de Murano. Aceasta intruchipeaza cu adevarat luxul care era reprezentat de fumatul narghilelei pe vremea Imperiului Otoman.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu